Fotos van onbekende SV-4B toestellen waarover we informatie zoeken

SLN02

Zowel SV-4B V20 als V36 werden verkocht aan Canadese piloten of vliegclubs. V20 was toestel nr 1162, en kreeg de Canadese immatriculatie SLN02, de V36 was toestel nr 1178 en kreeg de Canadese immatriculatie SLN01.

(c) Verzameling AELR/Brussels Air Museum

Op deze foto staat het toestel dat als SLN02 werd beschilderd. Een uitvergroting van het staartvlak toont ons het nr van het toestel : 1178 ! Het toestel dat volgens onze gegevens als SLN01 werd verkocht. Gebeurde hier een onvrijwillige verwisseling van beide toestellen of zijn de bestaande gegevens die consulteerbaar zijn foutief.

Indien je wil reageren op deze oproep zet als mailonderwerp : SLN02

Etienne Dufebvre (lid van AELR en IPMS Belgium :

Is het mogelijk dat de SLNO2 rudder werd beschadigd en vervangen door die van de SLNO1 ? Of, is het mogelijk dat de assemblage van beide toestellen in Canada iemand de rudders gewoon verwisselde ?

Groetjes

Clark Seaborn (eigenaar van deze SV-4B V20)  (19/07/12)

By chance I was looking at this part of the Stampe website and found your photo and mystery question.  I am the current owner of Stampe V20, now registered C-GSLN, which I purchased from the estate of a deceased owner 5 years ago.   The airplane is now based at a grass aerodrome near Calgary Alberta, and is painted bright red with yellow stripes.  As the airplane was painted during overhaul some 20 years ago, and recovered with fabric there is no chance of any numbers remaining on the tail.

My understanding from the logbook and discussions with the Canadian jet fighter pilot who originally purchased V20 from auction sale in 1971 was that this airplane had registration SLN02, the SLN referring to the Baden Soelingen RCAF base at the time.  Several of these F104 pilots bought Stampes, which ultimately became shipped back to Canada in the hold of C130 Hercules transports as settlers effects.  Military fighter pilots didn`t get much pay, but some benefits such as free moves.  The photo of SLN02 which you have published on the website must have been taken at Baden Soelingen to have that prominent SLN02 registration showing.  If the rudders were ever exchanged it would have happened at the base in Germany, because as these pilots were transferred out at different times the airplanes went to various locations in Canada-my V20 initially being flown by C130 to Cold Lake Alberta.

I was told that because the Baden Soelingen base had nuclear weapons at that time, no photos were allowed of my airplane near F104`s.  I am curious about the picture you published-the fuselage covering almost looks to be camouflage painted-not the overall trainer orange seen on Belgian air force.

Clark Seaborn (owner of this SV-4B V20) (07/19/12)

I have finally cleared up a couple of mysteries on the Stampes sold to the Baden Sollingen flying club NATO pilots.  One big error discovered fom V20 and V36 log books- my V20 was actually SLN 01, V36 was SLN 02.  Perhaps this may clear up some mysteries in your photo files too.

(wijziging werd aangebracht in de database V20)

Ongewone beschildering van onbekende SV-4B

Deze fotos tonen een onbekende SV-4B in de beschildering van een Franse tweedekker uit de 2de Wereldoorlog, of volgens sommigen een Franse tweedekker uit de eerste Wereldoorlog (de Spad van Guynemer - les Cygognes ?). De beschildering zou gebeurd zijn in de jaren 50 voor de opnames van een RTBF reportage. De fotos zijn genomen op het vliegveld van Chièvres vermoedelijk in de jaren 60 (daar SV V65 er al in de kleuren van Les Manchots bijstaat). Dat het wel degelijk om een SV-4B gaat zien we aan de rail waarop de cockpit cap liep. De voorste pilot seat is overigens dichtgemaakt.